Afrykański pomór świń (ASF) to szybko szerząca się, zakaźna choroba wirusowa, na
którą podatne są świnie domowe oraz dziki. Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem
ASF w związku, z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia i życia.
Najczęstszym sposobem zakażenia zwierząt jest bezpośredni lub pośredni kontakt ze
zwierzętami zakażonymi. W przypadku terenów o wysokim zagęszczeniu gospodarstw
utrzymujących świnie, rozprzestrzenianie się wirusa między gospodarstwami jest
stosunkowo łatwe za pośrednictwem osób odwiedzających gospodarstwo, jak również
przez zakażoną paszę, wodę, wyposażenie oraz skarmianie zwierząt odpadami
kuchennymi (zlewkami).
W chwili obecnej liczne ogniska ASF występują na terytorium Federacji Rosyjskiej.
Dodatkowo ogniska ASF wykryto w 2012r. na Ukrainie, w 2013r. na Białorusi i w 2014r.
na Ukrainie i Litwie.
W związku z powyższym, Główny Lekarz Weterynarii przypomina
o surowych procedurach dotyczących wprowadzenia niektórych
produktów pochodzenia zwierzęcego do UE.
Więcej szczegółów pod linkiem: http://www.wetgiw.gov.pl/asf
Jak rozpoznać afrykański pomór świń?
U świń mogą pojawić się następujące objawy:
- liczne upadki (obserwuje się również padnięcia dzików);
- sinica skóry uszu, brzucha i boków ciała, drobne, lecz liczne wybroczyny w skórze;
- duszność, pienisty wypływ z nosa;
- wypływ z worka spojówkowego;
- biegunka, często z domieszką krwi, wymioty;
- niedowład zadu;
- objawy nerwowe w postaci podniecenia, drgawek mięśni i skurczów kloniczno-tonicznych;
- ronienia.
Podejrzewasz wystąpienie afrykańskiego pomoru świń?
Posiadacz zwierząt, który zauważył objawy nasuwające podejrzenie choroby zakaźnej,
jest zobowiązany do natychmiastowego zgłoszenia podejrzenia choroby (obowiązek
ustawowy obwarowany sankcją karną*). Zgłoszenie należy przekazać do powiatowego
lekarza weterynarii bezpośrednio albo za pośrednictwem lekarza weterynarii
opiekującego się gospodarstwem lub właściwego miejscowo organu samorządu
terytorialnego (wójta, burmistrza).
Zgłosiłeś podejrzenie afrykańskiego pomoru - co dalej?
Po dokonaniu zgłoszenia - do czasu przybycia urzędowego lekarza weterynarii -
posiadacz zwierząt zobowiązany jest do:
- izolacji i strzeżenia w gospodarstwie wszystkich przebywających tam zwierząt;
- wstrzymania się od wywożenia, wynoszenia i zbywania produktów z gospodarstwa,
w szczególności mięsa, zwłok zwierzęcych, środków żywienia zwierząt, wody,
ściółki, nawozów naturalnych;
- nie wywożenia z gospodarstwa materiału biologicznego (nasienia, komórek
jajowych, zarodków);
- uniemożliwienia dostępu osobom postronnym do pomieszczeń lub miejsc,
w których znajdują się zwierzęta podejrzane o zakażenie lub chorobę.
Przywożona żywność zawierająca produkty pochodzenia zwierzęcego
może zawierać patogeny powodujące niektóre choroby zakaźne
zwierząt, w tym afrykański pomór świń.
Nie pozwólmy, aby choroby zakaźne zwierząt przedostały się do UE!
ZAPAMIĘTAJ!!!
Kraj, w którym wystąpi ASF, narażony jest
na bardzo duże straty ekonomiczne
w przemyśle mięsnym oraz hodowli,
powodowane upadkami świń, kosztami
likwidacji ognisk choroby, a także
wstrzymaniem obrotu i eksportu świń, mięsa
wieprzowego oraz produktów pozyskiwanych
od świń.
Główny Lekarz Weterynarii
Pobierz dokument »